Проростки гречки – маленькі зернятка з унікальними властивостями
Гречка по праву вважається однією з найцінніших круп'яних культур. Вона багата легкозасвоюваними вуглеводами, білками, містить вітаміни групи В, а також вітаміни С, А, Е і Р. В ній багато необхідних організму мікроелементів – калію, кальцію, фосфору, заліза, цинку, молібдену, селену. Каша з гречки дуже смачна і живильна як сама по собі, так і як гарнір до м'яса або риби. Тому не доводиться дивуватися популярності гречаної крупи. Однак далеко не всі знають, що дуже корисні також проростки гречки.
Як отримують проростки гречаної крупи
Проростки гречки можна отримати тільки зі свіжої (так званої «зеленої») крупи, яка очищена від темних плівок-оболонок так акуратно, що ніжні зародки не пошкоджуються. Крупа-ядриця, що продається в магазинах, для цієї мети непридатна, оскільки вона пройшла термообробку, і зародки в ній загинули.
Сиру крупу необхідно перебрати, насипати тонким шаром в яку-небудь ємність з плоским дном і залити водою кімнатної температури. Після набухання воду злити, а крупу кілька разів промити під проточною водою, щоб видалити слиз. Протягом наступних 24 годин зерна рекомендується 2-3 рази акуратно перемішати, щоб вони рівномірно просохли з усіх сторін. Пророслу гречку зберігають у холодильнику.
У ряді джерел рекомендується перед вживанням проростків в їжу дезінфікувати їх слабким розчином марганцівки, а потім кілька разів промити в воді. Але є і рекомендації дезінфікувати зерна тільки перед пророщуванням. Робіть так, як самі вважаєте правильним.
У чому користь пророщеної гречки
Проростки – абсолютно унікальний тип їжі. Адже вони являють собою живий організм з максимальною концентрацією корисних речовин. Крім того, у них дуже багато ферментів. А адже в оброблених при високій температурі продуктах ферменти практично відсутні, і їх нестача призводить до того, що наша травна система працює не в повну силу, гірше засвоюючи корисні речовини, що надходять в організм. До того ж проростки – рекордсмени за вмістом антиоксидантів, які нейтралізують дію вільних радикалів, що викликають онкологічні захворювання.
Тому вживання в їжу навіть зовсім невеликої кількості проростків гречки благотворно впливає на здоров'я людини. Ну а проростки гречки особливо корисні для профілактики і лікування таких хвороб серцево-судинної системи, як атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця. Ефективний цей продукт при лікуванні проносу. Проростки гречки рекомендують вживати при цукровому діабеті, після операцій і пологів. Крім того, при їх вживанні багато інфекційні захворювання (наприклад, кір, скарлатина, ангіна) протікають в більш легкій формі і швидше виліковуються.
Пророщена гречка знижує внутрішньоочний тиск при глаукомі. Також вона зміцнює стінки кровоносних судин, що дуже корисно для профілактики або пом'якшення симптомів варикозу, геморою, тромбофлебіту, носових кровотечах.
Одних перерахованих фактів було б достатньо, щоб зрозуміти, наскільки корисні проростки гречки. Але цей перелік далеко не повний! Пророщена гречана крупа також допомагає при цілому ряді захворювань печінки, шлунка і нирок, цукровому діабеті, ожирінні, хронічному бронхіті, порушення функції щитовидної залози. Є дані, що вона має заспокійливий ефект при стресах і неврозах.
Лікарі також радять включати гречані проростки в харчовий раціон людям, що отримали велику дозу опромінення. Проростки гречки можуть вживати і вагітні жінки, так як ці продукти знімають прояви токсикозу.
Масло, приготоване з проростків гречки, робить шкіру пружною, еластичною, гладенькою, надає їй здоровий колір.
Проростки семян гречихи можно получать круглый год. А это очень важно в условиях российского климата, особенно в тех регионах страны, где не только долгая и суровая зима, но и есть периоды полярных ночей. Ведь тогда человек особенно нуждается в полезных веществах! Потратив совсем немного времени и усилий, можно обеспечить себя и своих близких неистощимым источником витаминов, микроэлементов, ферментов и антиоксидантов, причем легкоусвояемых и эффективных.
Приучать организм к такой пище следует постепенно. Сначала надо употреблять не больше 1 чайной ложки пророщенных семян в сутки – за завтраком, обедом или ужином. Потом количество можно увеличить, однако не превышая 70 граммов в сутки. На ночь проростки гречихи лучше не употреблять.
Пророщенную гречку либо употребляют отдельно от других продуктов, либо добавляют к салатам или прочим холодным закускам. Ее можно смешать с нарезанными овощами, фруктами, зеленью или курагой, изюмом. Очень эффективно действует проросшая гречка, смешанная с медом. Главное – не подвергать проросшие семена нагреванию.
Існує маса рецептів страв, в яких використовується проросла гречка. Наприклад, її можна залити молоком, змішати з грушею. Дуже популярні ці паростки у прихильників вегетаріанського харчування. Ну, а багато прихильники так званого «сироїдіння» взагалі не уявляють життя без пророслих зерен гречки.
Слід зауважити, що часте вживання проростків може нанести шкоду, наприклад, тим людям, у яких виявлена виразкова хвороба.
- Користь насіння льонуДивно, що таке маленьке за розміром насіння, може принести стільки користі для всіх функцій нашого організму...