Користь насіння льону
Недавні дослідження виявили величезну користь насіння льону, також відомих як лляне насіння, — боротьба з різними хворобами, проблемами та розладами, від закрепу до раку молочної залози та різних серцево-судинних проблем.
Особливості та переваги насіння льону
Лляне насіння містить безліч речовин корисних для здоров'я, але основну користь насіння льону нам приносять ці елементи: клітковина, жирні кислоти, лігани.
- Клітковина. Насіння льону є багатим на нерозчинні и розчинніволокна. Клітковина є функціональним продуктом підвищеної біологічної цінності для нашого організму. Клітковина збільшує в'язкість вмісту кишківника, допомагає запобігти серцевим захворюванням, використовується для нормалізації рівня холестерину в крові, для схуднення та захисту всієї травної системи.
- Омега жирні кислоти. Находять переважно в жирній рибі та деяких рослинних продуктах. Насіння льону багате омега-3 поліненасиченими жирними кислотами (75%) і омега-6 (25%). Ці жирні кислоти вкрай потрібні нашому організму для чудового функціонування.
- Лигнаны. Це поліфеноли з двома цікавими властивостями для здоров'я. З одного боку грають роль антиоксидантів, з іншого боку, діють якфітоестрогени (рослі сполуки схожі на естрогени в організмі людини).
Також лляне насіння містить речовину, яка схожа на простагландін, регулює тиск і артеріальні показники, відіграє важливу роль у метаболізмі жирів, кількості кальцію й енергії.
Крім цього, у лляному насінні містяться вітаміни групи B і вітамін Е, йод, кальцій, цинк, залізо, каротин, магній, сірка, фосфор, калій, кремній, мідь, нікель, марганець, молібден, кобальт і хром, а ще деякі корисні ферменти, які допомагають травлення інших харчових продуктів, які ми вживаємо.
Є два типи насіння льону, коричневий і золотий. Але з поживного погляду між ними немає великої різниці.
Користь лляного насіння
Переваги, які можуть забезпечити поживні речовини та природні сполуки насіння льону для здоров'я належать до:
- Поліпшення роботи серця й кровоносної системи.
- Захисний ефект щодо деяких видів раку.
- Протизапальна дія.
- Допомагає боротися із закрепами.
- Детоксикація й очисні функції.
- Профілактика ревматизму, артриту та артрозу.
Користь лляного насіння на цьому не закінчується. Насіння льону сприятливо впливає й на інші захворювання та проблеми:
Запальні захворювання шкіри та волосся, стрес, діабет, проболові травлення, надмірна вага, сексуальні проблеми, низький рівень життєвих сил, затримка води, зорові функції, функції надниркових залоз, формування сперми, муковісцидоз, розсіяний склероз, безпліддя,70, шизофренія, біполярна депресія, алергії, пристрасть до курців і алкоголю.
Користь лляного насіння для нашої серцево-судинної системи
Омега-3 жирні кислоти та лігнани, які містять насіння льону, сприятливо впливають на серцево-судинну систему, регулюють частоту серцевих скорочень і допомагають знизити ризик розвитку аритмій. Допомагають підтримувати гарну циркуляцію крові, регулюють рівень холестерину, знижують агрегацію тромбоцитів, явище, яке призводить до збільшення згустків і підвищує ризик серцевого нападу.
Захист від пухлин
Кілька досліджень довели, що льон може мати захисні властивості проти раку молочної залози, раку передміхурової залози та товстої кишки. Лігнани можуть блокувати проліферації пухлинних клітин. Водночас перешкоджати функціонуванню ферментів, що беруть участь у ракових процесах.
Дослідження виявили низький рівень пухлин у лабораторних тварин, у дієті яких були омега-3 жирні кислоти з лляного насіння. Цей тип жиру має можливість запобігти запальним процесам, які беруть участь у розвитку пухлинних клітин.
Користь лляного насіння від вмісту клітковини
Насіння льону настійно рекомендуються в дієтах для зниження маси тіла, нормалізації жирового обміну та рівня холестерину, запобігання закрепам.
Оскільки насіння льону дуже багате на клітковину, воно забезпечує всі переваги, пов'язані з її вживанням:
- Детоксикації й очищення.
Діє в організмі подібно до «пензля», допомагаючи виведенню токсинів і відходів, приєднаних до стінки кишківника. Запобігає вторгнення бактерій через слизову оболонку.
- Проти закрепів.
Найефективніша їжа під час закрепів — багата розчинною клітковиною. З цього погляду лляне насіння є особливо ефективним, оскільки його концентрація клітковини набагато вища, ніж у будь-яких інших зернових. Насіння льону набухає в кишківнику в процесі травлення й у такий спосіб активують перистальтику кишківника.
- Знижує рівень холестерину.
Клітковина має здатність знижувати рівень холестерину та поглинати жир в організмі.
Застосування лляного насіння

Ціле насіння не легко засвоюється травною системою. Можна купувати насіння вже перемолотими, але щоб отримати всі переваги найкраще смолити їх самостійно в домашніх умовах. Для цього можна використовувати звичайну кавомолку.
Ціле насіння, звісно, зберігається довше і краще зберігає свої корисні властивості. Найкраще розтерти їх в останній момент, коли ви вже збираєтеся їх прийняти всередину. Вживати по 25 г на день. Ви можете змішати їх із водою, соком, йогуртом, супом, додати до будь-якої їжі, додати в тісто домашнього хліба або десерту.
Насіння льону є дуже універсальним у кулінарії, розбухає під час контакту з будь-якою рідиною й виділяє розчинний гель, який допомагає зв'язувати інгредієнти будь-якої страви.
Протипоказання
Не вживайте лляне насіння, якщо:
- Пристрадаєте від дратівливої стадії діареї кишківника.
- Стравате дивертикулітом, у цьому разі можна вживати лляну олію, позаяк насіння може подразнювати більше.
- Не приймати під час обструкції стравоходу, кишківника або лихоманця.
- Ці препарати не треба призначати людям із проблемами щитоподібної залози.
- Вживання насіння може змінити всмоктування лікарських засобів, зокрема інсуліну для хворих на цукровий діабет. Отже, якщо ви приймаєте якісь лікарські препарати, зверніться до вашого лікаря за консультацією перед вживанням насіння льону.
- Асаї — суперфуд із серця Амазонії, що підкорив світАсаї — натуральний суперфуд із Амазонії. Корисні властивості, застосування та поради, як додати асаї у свій раціон.
- Світ какао: аромат, традиції та енергія природи в кожній ложціДізнайтесь усе про какао — від історії та користі до секретів виробництва натуральних какао-продуктів.



